Ενημέρωση για την επιλογή της 2ης Ξένης Γλώσσας (Δ΄ Τάξη)

Από 5dimcholarg-admin

 

 

 

 

Αξιότιμοι Γονείς-Κηδεμόνες μαθητών Δ΄ τάξης Δημοτικού,

Αγαπητά μας παιδιά της Δ΄ τάξης Δημοτικού,

 

Στην εποχή μας που η Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, και η Γαλλική και Γερμανική Γλώσσα είναι απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

 

Δεδομένου ότι στην αρμοδιότητά μας ανήκει ευρεία γεωγραφική περιοχή και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η φυσική μας παρουσία, σας επισυνάπτουμε δύο επιστολές για  τη σημασία και τη χρησιμότητα της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας.

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαστε στη διάθεση σας στα τηλ.:

6945547628, Θηρεσία  Φωτιάδου Σχ. Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας και

6945400976, Σοφία Ιωαννίδου Σχ. Σύμβουλος Γερμανικής Γλώσσας.

 

Σας ευχαριστούμε  εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση

 

Η Σχ. Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας           Η Σχ. Σύμβουλος Γερμανικής Γλώσσας

Θηρεσία Φωτιάδου                                                   Σοφία Ιωαννίδου

 

 

 

Η Γερμανική Γλώσσα

 

Στην εποχή μας που η Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και η Γερμανική Γλώσσα είναι απαραίτητο εφόδιο για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Σε πολλές περιπτώσεις η γνώση και μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, ιδιαίτερα της Γερμανικής, δεν είναι μόνο προτιμητέα αλλά αποτελεί προϋπόθεση. Από όλες τις απόψεις η Γερμανική Γλώσσα παρέχει σημαντικό πλεονέκτημα για τους  παρακάτω λόγους:

 

 • είναι μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες της Ευρώπης και είναι η μητρική γλώσσα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1/3 των κατοίκων της Ε.Ε. σκέφτεται, μιλά και γράφει Γερμανικά. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πάνω από 270.000 γερμανόφωνες ιστοσελίδες. Οι γερμανόφωνες μηχανές αναζήτησης διευκολύνουν την πρόσβαση σε όλους τους τομείς της γλώσσας. Το ένα πέμπτον των βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο διεθνώς είναι στη Γερμανική Γλώσσα.
 • η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εισαγωγών και εξαγωγών γίνεται από και προς την Γερμανία. Η Γερμανία είναι η χώρα με τις σημαντικότερες εξαγωγές στον κόσμο (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά προϊόντα, φαρμακοβιομηχανία, βαριά βιομηχανία).
 • πολλές γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα απασχολούν στελέχη που γνωρίζουν τη Γερμανική Γλώσσα. Η γνώση της Γερμανικής Γλώσσας αυξάνει τις ευκαιρίες για ανεύρεση εργασίας. Όποιος εκτός από Αγγλικά μιλάει και Γερμανικά έχει περισσότερες ευκαιρίες στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πολλές ξένες εταιρείες στη Γερμανία καθώς και ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τις γερμανόφωνες χώρες αναζητούν συνεργάτες που γνωρίζουν Γερμανικά.
 •  Οι τρεις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) αποτελούν τον μεγαλύτερο γλωσσικά ομοιογενή οικονομικό χώρο στην Ευρώπη.
 • το 40% των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες ή γνωρίζουν Γερμανικά. Επομένως η γνώση της Γερμανικής Γλώσσας θεωρείται απαραίτητη για όσους απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού.
 • ο μύθος ότι η Γερμανική Γλώσσα είναι δύσκολη στην εκμάθηση έχει καταρριφθεί ιδιαίτερα όσον αφορά τους Έλληνες. Έχει τεκμηριωμένα αποδειχθεί ότι η Γερμανική Γλώσσα παρουσιάζει πολλές μορφοσυντακτικές ομοιότητες με την Αρχαία Ελληνική. Τα Γερμανικά εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά με τα Αρχαία Ελληνικά τόσο στη δομή της γραμματικής και της σύνταξης όσο και στον τρόπο σκέψης. Τα Γερμανικά μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την εκμάθηση άλλων γλωσσών όπως Ολλανδικά, Σουηδικά, Δανέζικα, Νορβηγικά.
 •  Τα Γερμανικά είναι η δεύτερη πιο σημαντική γλώσσας της επιστήμης. Η Γερμανία βρίσκεται, λόγω της προσφοράς της στην έρευνα και στην ανάπτυξη, στην 3η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και απονέμει υποτροφίες για έρευνα σε αλλοδαπούς επιστήμονες.
 • τα γερμανόφωνα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων μαθητών για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Η καλή γνώση της Γερμανικής Γλώσσας αποτελεί προϋπόθεση. Η ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση στη Γερμανία διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων προγραμμάτων, το πρωτοποριακό σύστημα υποτροφιών και το χαμηλό κόστος διαβίωσης καθώς δεν απαιτούνται δίδακτρα πανεπιστημιακών σπουδών.  Σε πάνω από 340 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η Γερμανία προσφέρει ένα  πολύ μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων για σπουδές. Στα γερμανόφωνα ΑΕΙ συγκαταλέγονται και πολλά διεθνούς κύρους εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως π.χ. τα Πολυτεχνεία του Άαχεν, του Βερολίνου, του Μονάχου, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, καθώς επίσης τα Πανεπιστήμια του Αμβούργου, της Κολωνίας, της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας, του Τίμπινγκεν και του Μονάχου. Παγκοσμίως αναγνωρισμένα είναι και τα Πανεπιστήμια της Βιέννης, του Γκρατς και του Κλάγγενφουρτ στην Αυστρία, καθώς και το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης στην Ελβετία. Επίσης γίνεται δεκτή η εκπαίδευση τους και σε περισσότερα από 500 εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γερμανική Γλώσσα και σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών και το Stanford στις ΗΠΑ.
 • με τα Γερμανικά αποκτά κανείς πρόσβαση σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Οι Brecht, Kafka, Goethe, Schiller, αδελφοί Grimm, Schopenhauer, Nietsche, Kant, Einstein, Mozart, Beethoven, Bach και πλήθος άλλων συγγραφέων, φιλοσόφων, επιστημόνων και μουσουργών μιλούσαν και έγραφαν στα Γερμανικά.

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαι στη διάθεση σας στο τηλ.6945400976.  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Η Σχολική Σύμβουλος Γερμανικής Γλώσσας

Σοφία Ιωαννίδου

 

 

 

Η Γαλλική Γλώσσα

 

Ως Σχολική Σύμβουλος για την εκμάθηση τη γαλλικής γλώσσας στην Περιφέρεια της Β΄ Αθήνας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι εκπαιδευτικοί Γαλλικής Γλώσσας που υπηρετούν στα σχολεία μας προσφέρουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε οι μαθητές να χαρούν την πρώτη επαφή με τη γαλλική και να αποκτήσουν σταδιακά ένα καλό επίπεδο γλωσσομάθειας στα γαλλικά.

 

Για την επόμενη σχολική χρονιά και με βάση τα δικά σας κριτήρια θα κληθείτε να επιλέξετε τη 2η ξένη γλώσσα που θα διδαχθεί το παιδί σας στην Ε΄ Δημοτικού. Σας παραθέτω, επομένως, τους λόγους που καθιστούν την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας μια παιδαγωγικά ορθή επιλογή και ένα πολύτιμο εφόδιο για τα παιδιά μας.

 

 Η γλώσσα των πέντε ηπείρων

 • Τα γαλλικά είναι η μόνη γλώσσα μαζί με τα αγγλικά που διδάσκεται και ομιλείται και στις 5 ηπείρους.
 • Ομιλείται από 220 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • Είναι η δεύτερη ξένη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Είναι η γλώσσα των μεγάλων διεθνών οργανισμών και των 68 χωρών της Γαλλοφωνίας.

 

Η χαρά της μάθησης

 • Πολλές γαλλικές λέξεις έχουν ελληνική ρίζα, τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και σε ορολογία που σχετίζεται με τη βιολογία, την ιατρική, τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, το θέατρο: pyjama, biologie, acrobate, chronologie….
 • H εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διπλωματίας και της εκπαίδευσης των φοιτητών σε όλες τις σχολές των σωμάτων ασφαλείας της χώρας μας.
 • Η γνώση της γαλλικής γλώσσας διευκολύνει την εκμάθηση και άλλων λατινογενών γλωσσών όπως τα ισπανικά και τα ιταλικά.

 

Μέλλον :  Οι σπουδές στη Γαλλία

 • Σπουδές χωρίς δίδακτρα και πολύ χαμηλά έξοδα εγγραφής, ίδια για όλους τους φοιτητές (Γάλλους ή αλλοδαπούς).
 • Παρέχεται επίδομα στέγασης και άλλες κοινωνικές παροχές.
 • Η πιστοποίηση της γαλλικής γλώσσας διευκολύνει την εγγραφή των φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια μέσω αναγνωρισμένων διπλωμάτων που αποκτώνται στην Ελλάδα.

 

Επαγγελματικές προοπτικές

 • Η Γαλλία είναι ο πρώτος επενδυτής στην Ελλάδα με 35.000 θέσεις εργασίας σε 120 γαλλικές επιχειρήσεις.
 •  Τομείς ανάπτυξης: Από τα δημόσια έργα έως τον αγροτικό και διατροφικό τομέα και από τη μόδα και τις τέχνες έως την  ιατρική, τον  τουρισμό και τον  φαρμακευτικό τομέα.
 • Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα επενδύσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Γαλλία, η χώρα της καινοτομίας, της τεχνολογίας  και της τεχνογνωσίας

 • Η Γαλλία διακρίνεται στην τεχνολογία στην καινοτομία και την τεχνογνωσία.
 • Οι σιδηρόδρομοι (TGV, προαστιακός), οι αυτοκινητόδρομοι (Ολυμπία οδός), τα έργα υποδομής (γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), η αεροναυπηγική (Airbus), τα διαστημικά προγράμματα (Ariane), η νανοτεχνολογία, η ιατρική (JulesHoffmann, βραβείο Νόμπελ ιατρικής, 2011), τα αυτοκίνητα (Renault, Peugeot, Citroen) είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους η τεχνογνωσία των Γάλλων αποτελεί πόλο έλξης ερευνητικών προγραμμάτων, πανεπιστημιακών συνεργασιών και επενδύσεων.

Πολιτισμός

 • Γάλλοι συγγραφείς και ποιητές άντλησαν την έμπνευσή τους και ανέδειξαν μέσα από τα έργα τους το φυσικό κάλλος, τις τέχνες, τα γράμματα και τα ιδεώδη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού (Yourcenar, Hugo, Sartre). Αντίστοιχα, Έλληνες διανοούμενοι και δημιουργοί επηρεάστηκαν από το Διαφωτισμό, τη γαλλική επανάσταση και τα δικαιώματα του ανθρώπου, αναζήτησαν και βρήκαν στέγη και πνευματική τροφή στη Γαλλία (Ελύτης,  Καστοριάδης, Αλεξάκης, Εγγονόπουλος).

 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η γαλλική γλώσσα μεταφέρει στους μαθητές ένα σημαντικό πολιτισμό, είναι εύηχη και οικεία στα παιδιά. Αν οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν με τα γαλλικά τραγούδια, τη γαλλική λογοτεχνία, το γαλλικό κινηματογράφο και το θέατρο, τα σημερινά παιδιά διασκεδάζουν με τον Astérix και τον PetitNicolas, γνωρίζουν το γαλλικό ποδόσφαιρο και το τουρνουά τέννις.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαι πάντα στη διάθεση σας.

 

Με εκτίμηση

Η Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας

Θηρεσία Φωτιάδου

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: