Βιβλία που «ακούγονται»: Για παιδιά και όχι μόνο…

Πηγή: bookbook.gr

 

 

 

Βιβλία που ακούγονται

 

 

 

Το Bookbook.gr δημιουργήθηκε το 2007 από την Ειρήνη Βοκοτοπούλου και τον Δημήτρη Χαλκιόπουλο.  Ξεκινώντας σε μια εποχή όπου τα παιδικά βιβλία κινούνταν κυρίως ως καταναλωτικό είδος που οι γονείς με ελλιπή, πολλές φορές, κριτήρια αγόραζαν στα παιδιά τους, εμείς επιλέξαμε να «ξανα»-δούμε την ανάγνωση με άλλη ματιά: απόλαυση να διαβάζεις στο παιδί σου, γνώση να χρησιμοποιείς τα βιβλία μέσα στην τάξη ή να τα παρουσιάζεις στη βιβλιοθήκη σου, ένας καθημερινός τρόπος ζωής κι όχι μια τυχαία ή ευκαιριακή συνάντηση. Έτσι εντάσσουμε, με τα θέματα που επιλέγουμε, τα βιβλία στην αφετηρία κάθε ταξιδιού ή αναζήτησης που ξεκινάμε.

Οργανώσαμε το Bookbook.gr ώστε:

Να προσφέρει στους γονείς προτάσεις επιλεγμένων βιβλίων για τα παιδιά τους και να καλλιεργεί την αντίληψη πως τα παιδιά γίνονται αναγνώστες όταν κι εμείς διαβάζουμε, όταν απολαμβάνουμε μαζί τους τις ιστορίες και την εικονογράφησή τους.

Να αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους βιβλιοθηκών ένα εργαλείο για να ενημερώνονται σχετικά με επιλεγμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και να προτείνει τρόπους καλλιέργειας της ανάγνωσης σε ομάδες παιδιών μέσα από θέματα και αναγνωστικές διαδρομές. Βασική αρχή του Bookbook.gr είναι πως μέσα σε οργανωμένους χώρους, όπως είναι τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες, ανάγνωση σημαίνει, δρόμοι που μας ανοίγουν πολλά και διαφορετικά βιβλία μαζί, η πορεία που δημιουργούμε καθώς ένα βιβλίο μας δείχνει την κατεύθυνση για ένα άλλο.

 

Τα βιβλία που παρουσιάζουμε είναι ηλικιακά προσδιορισμένα, αν και πιστεύουμε πως η προσωπική επαφή με τα παιδιά τελικά καθορίζει τα βιβλία που τους προτείνουμε.

Οι επιλογές μας είναι πάντα αποτέλεσμα της άποψης μας, πως τα βιβλία για παιδιά δεν χρειάζεται να είναι παιδιάστικα, δεν πρέπει να προσφέρουν έτοιμα σχήματα σκέψης αλλά αντίθετα να δίνουν τα κλειδιά για ν’ ανοίξουν οι πόρτες της φαντασίας τους. Στις επιλογές μας δεν ακολουθούμε τάσεις, δεν διαφημίζουμε βιβλία. Δεν περιοριζόμαστε σε προτάσεις βιβλίων που θεωρούνται παιδικά αλλά προτείνουμε βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πιστεύουμε πως μπορούν να παίξουν το ρόλο τους με τα παιδιά. Προτείνουμε επίσης βιβλία για τους εκπαιδευτικούς και τους ενήλικους.

Κλικ στη φωτογραφία για να μεταφερθείτε στον ιστότοπο 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: