Επεξήγηση Οδηγίας της Ε.Ε. για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Από 5dimcholarg-admin 

 

Τα δεδομένα χαρακτηρίζονται ως «προσωπικά», όταν κάποιος είναι σε θέση να συνδέσει τις πληροφορίες σ’ ένα πρόσωπο, ακόμη κι αν το πρόσωπο που κατέχει τα δεδομένα δεν μπορεί να κάνει αυτό το συνειρμό (π.χ: διεύθυνση κατοικίας, αριθμός πιστωτικής κάρτας, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, ποινικό μητρώο, κλπ.)

 

Η έννοια «επεξεργασία» σημαίνει: «Κάθε εργασία ή σειρά εργασιών που πραγματοποιείται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, με ή χωρίς τη βοήθεια αυτοματοποιημένων διαδικασιών – όπως: συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, αποθήκευση, προσαρμογή ή τροποποίηση, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, χρήση, ανακοίνωση με διαβίβαση, εναρμόνηση, συνδυασμός, κλείδωμα, διαγραφή, καταστροφή».

 

Τα προσωπικά δεδομένα δε θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία, εκτός εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες είναι:

1)  Διαφάνεια,

2)  Νόμιμος σκοπός και

3)  Αναλογικότητα.

 

Διαφάνεια: Το άτομο έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται όταν τα προσωπικά του δεδομένα είναι υπό επεξεργασία. Ο ελεγκτής πρέπει να παρέχει το όνομα και τη διεύθυνσή του, το σκοπό της επεξεργασίας, τους αποδέκτες των δεδομένων και όλες  εκείνες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η δίκαιη επεξεργασία.

 

Νόμιμος σκοπός: Τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να τύχουν επεξεργασίας μόνο για καθορισμένους σαφείς νόμινους σκοπούς και δεν μπορούν να υποβληθούν σε περεταίρω επεξεργασία κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς αυτούς.

 

Αναλογικότητα: Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να υφίστανται επεξεργασία μόνο στο βαθμό που είναι κατάλληλα, συναφή και όχι υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται. Πρέπει να είναι ακριβή και – εφ’ όσον χρειάζεται – να ενημερώνονται. Δεν πρέπει να διατηρούνται υπό μορφή που να επιτρέπει την ταυτοποίηση των υποκειμένων ατόμων των δεδομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο είναι αναγκαίο για τους σκοπούς που έχουν συλλεγεί.

 

* Το άτομο μπορεί ν’ αντιτάσσεται ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν πρόκειται για επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Χρειάζεται μια νέα οδηγία, η οποία θα περιλαμβάνει και τις κάμερες, οι οποίες τοποθετούνται και καταγράφουν ασύστολα. Ειδικά σε εμπορικούς χώρους και ακόμα χειρώτερα σε οικίες που καταγράφουν ακόμα και απέναντι οικείες και δημόσιους δρόμους.

  2. ……άκρως διαφωτιστικό……εκεί που έχουμε φτάσει σήμερα με την τηλεφωνική παρενόχληση διαφόρων εταιριών – και όχι μόνο -, χρειάζεται να ξέρουμε τι μας γίνεται και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: