6 τρόποι να αξιοποιήσετε ένα Wiki.

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες wikies όπως τοGoogle Sites, το PBworks, το Wikispaces κ.α. Προσωπικά έχω δοκιμάσει 3-4 πλατφόρμες και χρησιμοποιώ πιο τακτικά το Wikispaces κυρίως γιατί έχουν εκπαιδευτική άδεια, δημιουργείς χρήστες χωρίς την ανάγκη να έχουν email και δεν έχει διαφημίσεις. Διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσετε συνδρομή.

1η εφαρμογή ως Wiki.

Μπορείτε να προσθέσετε μέλη τους μαθητές και οι ίδιοι να συνεισφέρουν σε ομαδικές εργασίες. Υπάρχουν διαβαθμίσεις στους συμμετέχοντες ως μέλη, οργανωτές, δημιουργοί. Μπορούν να προσθέτουν σελίδες και υλικό, εμπεριέχεται συνομιλία μέσα από την οποία μπορείτε να αναπτύξετε τον διάλογο.

2η εφαρμογή η ιστοεξερεύνηση .

Αν και υπάρχουν έτοιμα πρότυπα για να δημιουργήσετε μία ιστοεξερεύνηση/webquest, είναι πολύ εύκολο να την οργανώσετε μέσα από ένα wiki. Το επιπλέον κέρδος έγκειται στο ότι μπορούν οι μαθητές να αναρτήσουν τις απαντήσεις τους ή και να δημιουργηθεί διάλογος ανάμεσα στις ομάδες.

3η εφαρμογή η δημιουργία της σελίδας/site της τάξης.

Πολλές φορές θέλουμε να διαμοιράσουμε υλικό στους μαθητές, να αναρτήσουμε εργασίες τους πιο οργανωμένα από ένα blog/ιστολόγιο. Τα wikies μας δίνουν τη δυνατότητα να τα οργανώσουμε ανά γνωστικό αντικείμενο κι ακόμα αν μπαίνουμε σε περισσότερα τμήματα να δημιουργήσουμε σελίδες για το κάθε τμήμα ξεχωριστά και να ακολουθούμε το πρόγραμμα του κάθε τμήματος.

4η εφαρμογή η δημιουργία ψηφιακού φακέλου/eportofolio.

Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ένα wiki και να υποβάλλουν ψηφιακά τις εργασίες τους προσθέτοντας στις εργασίες τους πολυμεσικές δυνατότητες που ενισχύουν τις εργασίες τους.

5η εφαρμογή ψηφιακό αποθετήριο.

Αν είστε από τους εκπαιδευτικούς που διαμοιράζετε το υλικό σας με τη μορφή φωτοτυπιών γιατί να μην τις οργανώσετε σε ένα wiki και να τις διαμοιράζετε ηλεκτρονικά στους μαθητές σας; Παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να διαμοιράζετε πολυμεσικό υλικό, μικροεφαρμογές, ψηφιακό υλικό.

6η εφαρμογή ημερολόγιο τάξης, ιστολόγιο/blog.

Αν διδάσκετε σε μικρές τάξεις μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι η δημιουργία του ημερολογίου της τάξης. Οι μαθητές μπορούν να γράφουν καθημερινά και να το οργανώσετε με βάση τις ομάδες, τους μήνες, τους μαθητές.

αναδημοσίευση από mcsotos.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: