Σταυρόλεξα:Εύκολα και γρήγορα!

Πολλοί από εμάς τους εκπαιδευτικούς, κατά καιρούς, χρησιμοποιούμε σταυρόλεξα στην τάξη. Είναι μια  από τις πολλές δραστηριότητες για την επισκόπηση βασικών όρων , την ενίσχυση του μαθήματος  ή απλά ως μια ευχάριστη δραστηριότητα, η οποία συχνά, δημιουργεί κλίμα ενθουσιασμού και διασκεδάζει μαθητές και δάσκαλο.
       Η χρήση του  όμως ασκεί χρήσιμες δεξιότητες σχετικές με τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, την ορθογραφία, την κριτική και δημιουργική σκέψη. Τυχαίνει μερικές φορές να ενεργοποιήσει  ακόμη και απρόθυμους μαθητές.
       Η  επίλυση καθώς και η δημιουργία σταυρόλεξων σε ομαδικό επίπεδο είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Από την άλλη όμως, επιτρέπει  στους μαθητές να επικοινωνήσουν, να  συνεργαστούν, να κρίνουν ,να επιλέξουν, να συντάξουν ορισμούς, ώστε να αποδοθούν σωστά οι ζητούμενες λέξεις  και τέλος, να δημιουργήσουν το δικό τους ομαδικό σταυρόλεξο.Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο δίνει κι άλλες προτάσεις για την αξιοποίηση των σταυρόλεξων.Ενδεικτικά αναφέρω δύο…
  • Για μαθητές με δυσκολίες δίνονται απλούστερα σταυρόλεξα ώστε να βιώνουν το αίσθημα της επιτυχίας .
  • Tράπεζα λέξεων όταν θέλουμε οι μαθητές να εργαστούν για τη δημιουργία δικών τους σταυρόλεξων αλλά να κινηθούν σε πλαίσιο ελεγχόμενο από το δάσκαλο(διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ελεχθεί )
       Μια δυσκολία όμως που συναντούν πολλοί συνάδελφοι είναι στο να αποδώσουν εύκολα μορφή στα σταυρόλεξά τους. Γι’ αυτό σας προτείνω ένα απλούστατο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει  ακόμη και τον αρχάριο εκπαιδευτικό με τη χρήση των ΤΠΕ, να φτιάξει εύκολα και προπαντός γρήγορα, το σταυρόλεξο με τους όρους που έχει επιλέξει.
          Το Eclipse Crossword είναι ένα δωρεάν λογισμικό. Αφού το κατεβάσετε εύκολα και γρήγορα  πατώντας το αντίστοιχο κουμπί (download) και στη συνέχεια το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, αν έχετε από πριν  τις λέξεις και τους ορισμούς τους, είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε και να ονομάσετε το δικό σας σταυρόλεξο.Τα βήματα είναι απλά.
  Φυσικά και υποστηρίζεται η ελληνική γλώσσα και μια σειρά από δυνατότητες, όπως:η εκτύπωση του σταυρόλεξου με τις ερωτήσεις, η εκτύπωση των απαντήσεων, η επιλογή διαφορετικής μορφής του πλέγματος αν δεν μας ικανοποιεί το αρχικό κ.ά. Για πιο προχωρημένους χρήστες υπάρχει η επιλογή της εξαγωγής του σταυρόλεξου ως ιστοσελίδα αλλά και, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου, η δυνατότητα ανάρτησης του σε blog ή ιστοσελίδα ως διαδραστική διαδικασία όπου θα μπορούν οι μαθητές μας να το λύνουν on line!Ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε εδώ:Γεωγραφικά διαμερίσματα 
Το Eclipse Crossword αποτελεί ,νομίζω, ευκολότερη λύση από άλλες γνωστές(π.χ.Hot potatoes).
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: