Η μαμά μου, φίλη μου στο facebook;

Παρόλο που προσωπικά δε συμφωνώ με αυτήν την κατάσταση, όλο και περισσότεροι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους (12χρονών και κάτω) να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Facebook, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τη νομοθεσία που διέπει το Facebook [Children’s Online Privacy Protection Acta (COPPA)]. Μερικοί γονείς μπαίνουν ακόμα πιο πολύ στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών τους με το να τα προσθέτουν σαν φίλους. ΤοChildrenOnline.org έδειξε ότι τον προηγούμενο χρόνο, σχεδόν το 63% των μαθητών του Δημοτικού είχε ανάμεσα στους φίλους του στο Facebook και τους γονείς του.
Σίγουρα η φιλία αυτή κρύβει δεύτερες σκέψεις από την πλευρά των γονιών. Γιατί να γίνεις φίλος στο Facebook με το γιο σου ή την κόρη σου; Πιθανότατα για να έχεις το διαδικτυακό σου μάτι άγρυπνο επάνω τους, να βλέπεις με ποιον γίνονται φίλοι ή να είσαι σίγουρος ότι δεν κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μορφή βίας. Αδιαμφισβήτητα, οι περισσότεροι γονείς θα έκαναν το ίδιο και είναι όλοι απόλυτα δικαιολογημένοι.Οι φιλίες όμως στο Facebook έχουν και περιορισμούς, τους οποίους μπορούν να ενεργοποιήσουν τα παιδιά όποτε το επιθυμούν χωρίς καν να το αντιληφθούν οι γονείς.
Δέχομαι ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως λειτουργούν οι βασικές ρυθμίσεις και το πιο πιθανό είναι το παιδί να μη μπορεί εύκολα, χωρίς δηλαδή να γίνει αντιληπτό, να περιορίσει τον αριθμό των χρηστών που μπορούν να δουν ολόκληρο το προφίλ του. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, μπορεί απλά να μπλοκάρει μόνο τους γονείς του από το να βλέπουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως σχόλια, φωτογραφίες, Posts, κτλ. ή ακόμα πιο απλά να σβήνει έγκαιρα ό,τι δεν θέλει να δουν.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας, ότι αν δεν παίρνετε τα κατάλληλα μέτρα, το παιδί σας μπορεί αν έχει πρόσβαση και στο δικό σας προφίλ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και εσείς οι ίδιοι να προσέχετε τα post που αναρτάτε. Θα πρέπει να είστε το Online πρότυπο, που θέλετε να ακολουθήσει το παιδί σας. Έχω δει πολλές φορές Posts ενηλίκων, το περιεχόμενο των οποίων είναι ακατάλληλο για ανήλικους. Κάποια post δεν θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί έτσι και αλλιώς, ασχέτως με την ηλικία των παιδιών, οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχουν δεν θα έπρεπε να φτάνουν ως τα παιδιά.
Μια εναλλακτική λύση, που θα αλλάξει εξ ολοκλήρου το ρόλο σας στο Facebook, από φίλο σε κατά κάποιο τρόπο ρυθμιστή, είναι να γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού τους. Στις μέρες μας, ο ορισμός του φίλου έχει αλλάξει τόσο πολύ, που το να είστε φίλοι με το παιδί σας στο Facebook δεν έχει κανένα νόημα, αν το ζητούμενο είναι η προστασία, η επίβλεψη και η ανάμειξη. Όπως έχω πει πολλές φορές, εάν επιτρέψετε στο παιδί σας να δημιουργήσει λογαριασμό στο Facebook, η αποστολή αιτήματος φιλίας είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί για την επίβλεψή του.
“Σα γονείς, η πρωταρχική μας δουλειά είναι να φροντίζουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας, να τα πραστατεύουμε και να τα ανατρέφουμε σωστά. Μπορεί να αρέσει πολύ στα παιδιά μας να είμαστε cool γονείς, δεν μπορούμε όμως να είμαστε φίλοι όταν πρέπει να κάνουμε παρατηρήσεις και να βάζουμε όρια για το καλό τους”, λέει ο Doug και η Marje από το ChildrenOnline.org. ” Είμαστε οι γονείς τους και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς και αυστηροί όταν θέτουμε όρια και φροντίζουμε τα παιδιά μας. Με το να δουλεύουμε μαζί τους και να γνωρίζουμε τους κωδικούς τους έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε περιορισμούς αλλά και να επέμβουμε όποτε το κρίνουμε απαραίτητο.”
Τέλος. θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο να είμαστε γονείς και όχι φίλοι, αν και θα ήταν πραγματικά ιδανικό να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί και στους δύο αυτούς ρόλους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε μέρα να ασκούμε σωστά το ρόλο του γονιού και να δίνουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την ευτυχία τους. Με το να έχουμε τους κωδικούς τους, αντί απλά να είμαστε φίλοι στο facebook, κάνουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν ότι ακόμα και για τον τρόπο που κοινούντε στο διαδίκτυο είμαστε εμείς υπεύθυνοι, παρά την άκρατη ελευθερία που παρέχει το ίντερνετ.

Mary Kay

(πηγή: http://internet-safety.yoursphere.com)

αναδημοσίευση από http://univibes.gr/?p=3109

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Ευχαριστούμε πολύ για την αναδημοσίευση. Το site μας ασχολείται με την εκπαίδευση και είστε ευπρόσδεκτοι, γονείς, δάσκαλοι και παιδιά, να συμμετέχετε όποτε το επιθυμείτε σαν αρθρογράφοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: