ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Περιγραφή των ρυθμών που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και πως αυτή επηρέασε την παγκόσμια αρχιτεκτονική.  (βίντεο)

Ιστορικό Ντοκιμαντέρ “Ελλάδα – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος”   Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής με θέμα τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο.

Η καθημερινή ζωή των Αθηναίων κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ  (ταινία, παραγωγή της Finos Films, 1948)

ΤΟ ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ   (1953)  Eμπνευσμένος ο σκηνοθέτης από το δράμα της Γερμανικής Kατοχής στην Eλλάδα, γράφει και σκηνοθετεί την ταινία, επιλέγοντας ως ήρωές του 160 παιδιά που διωγμένα από το ορφανοτροφείο και τους Γερμανούς, μεταβάλλοντας μέσα στην τυρρανισμένη και πεινασμένη Eλλάδα του 1943 σε ένα είδος καλόκαρδης και ηρωϊκής συμμορίας που κλέβει τους κατακτητές και τους μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της και όσους μπορεί. 

Μαρτυρίες για την 28η Οκτωβρίου.  http://www.dailymotion.com/embed/video/xfee27

Μαρτυρίες για την 28η Οκτωβρίου by tvxorissinora
Ο σαλταδόρος…

Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 (ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη)    Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του εξαιρετικού Παντελή Βούλγαρη.
«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη.

Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη 1973 (ρεπορτάζ – ντοκιμαντέρ)   Ένα από τα καλύτερα  αφιερώματα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με εμπεριστατωμένη έρευνα, συνεντεύξεις απο τους πρωταγωνιστές (και των δυο πλευρών) και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Ελληνική ιστορία   Από την προιστορία ως σήμερα

Το νόμισμα στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο   Η ιστορία του νομίσματος

Η Καταστροφή της Τροίας & Οι περιπέτειες του Οδυσσέα  Εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2006, μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.

Πελοποννησιακός πόλεμος  (Παιχνίδι για την τάξη)

Ασκήσεις ιστορίας       (Για Γ’, Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄τάξεις)

Μυθολογία – ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Μυθολογία – Quiz γνώσεων Ελληνικής Μυθολογίας

Η ΖΩΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, ψηφιακή περιήγηση στη Ζωφόρο του Παρθενώνα

Becoming human

Εικονική περιήγηση στο σπήλαιο του Λασκό

Twelve canoes   Η ιστορία των Αβορίγινων της Αυστραλίας

Ιστορία της Τεχνολογίας

 Υπέροχος χάρτης ιστορίας    Ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος χάρτης, που δείχνει μέσα σε 90΄΄, την εξάπλωση και εξαφάνιση των διαφόρων αυτοκρατοριών γύρω από τη Μεσόγειο τα προηγούμενα 5000 χρόνια.

Εάλω η Πόλις – Λογισμικό ιστορίας

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟΥ  Εκπαιδευτικό υλικό προετοιμασίας-Διαφάνειες-Μουσείο Μπενάκη-Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ  (Υπουργείο πολιτισμού / Τμήμα εκπ/κών προγραμμάτων)

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΣΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΑΡΕΤΗΝ
Υλικό  του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

History channel

Δίολκος για 1500 χρόνια   ,Μια ταινία 22 λεπτών δημιουργημένη με το σύστημα του animation  που αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας

Εικονική περιήγηση στην Αγιά Σοφιά

Εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη των Αθηνών

Η μάχη του Μαραθώνα

Ancient Athens 3D

Παιχνίδι για το 1821   Είναι από τις πρώτες προσπάθειες Ελλήνων προγραμματιστών για να φτιάξουν εμπορικά παιχνίδια για υπολογιστή. Τώρα προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους. Κατεβάστε το αρχείο (έχει μέγεθος 80-90 MB). Αποσυμπιέστε το αρχείο με το winrar σε ένα φάκελο. Διαβάστε προσεκτικά το manual που είναι στα Ελληνικά και εκτελέστε το αρχείο 1821.exe. Δεν απαιτεί εγκατάσταση.

Η Ρωμαική αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική

Οι δεσμοί που ένωναν τους αρχαίους Έλληνες

Βιβλιοθήκη  Υλικό για Ιστορία και αγώνες του έθνους.

Google Art Project: μπορούμε να περιηγηθούμε στα διάφορα μεγάλα μουσεία του κόσμου,μα και πληροφορίες για το κάθε έργο τέχνης που επιλέγουμε.

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Εικονική Περιήγηση


Κυκλαδικός Πολιτισμός

Αρχαία Ελληνική Τέχνη

Κυπριακός Πολιτισμός

 Eκπαιδευτικό έντυπο για την αρχαία ελληνική κεραμική

Κάνε εικονική περιήγηση στην Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του μουσείου

ΑΛΛΑ ΕΝΤΥΠΑ
Οι φίλοι μου τα ειδώλια (PDF)Τα παιδιά, ανακαλύπτοντας τα μαρμάρινα ειδώλια του Μουσείου κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την Κυκλαδική Τέχνη και την καθημερινή ζωή στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.
Πηλός, τροχός, καμίνι  (PDF)Πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία; σε τι χρησίμευαν; τι ήταν ο μελανόμορφος ρυθμός και σε τι διέφερε από τον ερυθρόμορφο; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντά το πρόγραμμα που έχει σα θέμα τα πήλινα αγγεία από την καινούρια, μόνιμη έκθεση του 2ου ορόφου του ΜΚΤ που έχει τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μια ιστορία με εικόνες».
Μια φορά και έναν καιρό στην αρχαία Κύπρο (PDF)Αγαλματάκια που παριστάνουν ανθρώπους και ζώα «ξεναγούν» τους μικρούς μαθητές στα μονοπάτια της αρχαίας Κύπρου.
Παιχνίδια

   Πενήντα χρόνια ερευνών ανασυνθέτουν την ιστορία μιας ξεχωριστής αρχαιολογικής θέσης , από τη νεολιθικά χρόνια ως σήμερα. Το Ντικιλί Τας είναι μια θέση προϊστορικής κυρίως κατοίκησης, που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή (6400-4000 π.Χ.) και την εποχή του Χαλκού (3000-1100 π.Χ.). Έδωσε επίσης λείψανα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ η κορυφή του στέφεται από έναν βυζαντινό πύργο.
Η ονομασία «Ντικιλί Τας», που ανάγεται στην οθωμανική περίοδο και σημαίνει «όρθια πέτρα» στα τούρκικα, αφορά ένα ρωμαϊκό ταφικό μνημείο στημένο κατά μήκος της Εγνατίας οδού (της ρωμαϊκής οδού που συνέδεε την Αδριατική ακτή με το Βυζάντιο), κοντά στην ανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και πολύ κοντά στoν προϊστορικό οικισμό…

Ο άνθρωπος είχε από την προϊστορία ακόμα μια ιδιαίτερη σχέση με το νερό. Οι περισσότεροι προϊστορικοί οικισμοί, άλλωστε, ήταν ιδρυμένοι κοντά σε πηγές. Το νερό εξασφάλιζε εκτός από την τόσο απαραίτητη ύδρευση ένα σωρό άλλα πλεονεκτήματα σε μια ανθρώπινη εγκατάσταση. Εκεί ποτίζονταν τα ζώα που εξέτρεφε, αλλά και ξεδιψούσαν τα άγρια που κυνηγούσε. Στην πλούσια βλάστηση που φύονταν δίπλα του τα ίδια ζώα έβρισκαν τροφή. Πρόσφερε, επίσης, τη δυνατότητα να ποτιστούν τα χωράφια που εξασφάλιζαν στον άνθρωπο την καθημερινή διαβίωσή του. Έτσι «οι πολιτείες του νερού» ήταν αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο για την προϊστορία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Από τα τέλη του προηγούμενου, ήδη, αιώνα τέτοιοι λιμναίοι οικισμοί εντοπίστηκαν στις μεγάλες λίμνες της Κεντρικής Ευρώπης, στη Γερμανία και την Ελβετία όπου και τελειοποιήθηκαν οι μέθοδοι ανασκαφής τους. Παράλληλα, όμως, οι χώρες αυτές φρόντισαν να αξιοποιήσουν τα σημαντικά ευρήματά τους με την κατασκευή αναπαραστάσεων οι οποίες όχι μόνο αποτέλεσαν μέσο διδαχής του απλού κόσμου για τις περιόδους αυτές της προϊστορίας, αλλά και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών. Το Δισπηλιό είναι ένας παρόμοιος λιμναίος οικισμός στην Καστοριά που ανασκάπτεται από το 1992 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γ. Χ. Χουρμουζιάδη…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: